Programma 2023

Aankomst vanaf 10.00 uur.

We zijn gestart met de uitwerking van het nieuwe programma. Al zeker:

De hele dag van 10:30 tot 20:30 uur:

 • Markt met Hongaarse en Esperanto-boeken, e.a.
 • Tentoonstelling: (onder andere) het Hongaars, Esperanto
 • Drank- en hapjesstand

Hoofdprogramma:

Voordrachten/werkwinkels (bevestigd):

 • 1000 jaar Hongaarse geschiedenis (Vladimir Ronin) - NL
 • Meer dan aszú en bikavér - Leer Hongaarse wijnen kennen (San Verhavert) - NL+HU
 • Több, mint aszú és bikavér - Ismerd meg a magyar borokat! (San Verhavert) - HU+NL
 • De historische banden van Debrecen met de Lage Landen (Gert Loosen) - NL
 • De schoonheid van de Hongaarse natuur (Patrick De Spiegeleir) - NL
 • Introductie tot het Hongaars voor Nederlandstaligen (Hedwig Gerits) - NL
 • La familio Soros kaj Esperanto (István Ertl) - EO (konfirmenda)
 • Inleiding tot Esperanto (Bart Demeyere) - NL
 • Hongaarse bierproeverij (Marc Vanden Bempt) - NL
 • Hungara biergustumado (Marc Vanden Bempt) - EO
 • 'Hungaria', egy gabona tároló a csatorna mentén és más kapcsolatok a magyar történelemmel (Gabriella Wittlinger) - HU
 • Hongaarse film op de grens tussen Oost en West (Sonja Simonyi) - NL
 • (ideiglenesen:) Hongaarse film op de grens tussen Oost en West (Sonja Simonyi) - HU
 • (kiegészítendő) (Lili Hargitai) - HU
 • (2x?) Trianon, 103 jaar later. Invloed vandaag? (Wim Vermeulen) - NL
  • Meer details: voordrachten en werkwinkels

   Több, mint aszú és bikavér - Ismerd meg a magyar borokat!
   Meer dan aszú en bikavér - Leer Hongaarse wijnen kennen!

   San Verhavert studeerde af als master in de psychologie aan de KULeuven. Hij behaalde zijn doctoraat in de Onderwijskunde aan de Universiteit Antwerpen in 2018. In hetzelfde jaar begon hij aan de opleiding sommelier aan Syntra AB, naast de conversatie klas Hongaars aan het CLT Leuven. Sinds 2015 is hij getrouwd met een Hongaarse. Via haar ouders leerde hij de diverse wereld van de Hongaarse wijn kennen.

   De wijngeschiedenis van Hongarije gaat reeds terug tot de Romeinen. Nu telt Hongarije 22 wijnregio's en gebruikt, naast internationale, ongeveer een 10 inheemse druivenrassen in de wijn productie. Door de verscheidenheid aan bodems en microklimaten vinden we in Hongarije verschillende, interessante wijnstijlen terug. Maak kennis met de diverse wijnstreken van dit land en proef een mooie selectie aan wijnen tijdens deze voorstelling.

   Let op, om praktische redenen kunnen slechts 14 deelnemers proeven. Er kunnen wel meer geïnteresseerden de sessie meevolgen. Deze sessie gaat om het leren kennen van Hongarije als wijnland en heeft dus geen commerciële insteek. Er kan geen wijn aangekocht worden.
   Zijn voordracht is in het Nederlands en in het Hongaars.
   >> terug

   De schoonheid van de Hongaarse natuur

   Patrick De Spiegeleir is geboren op 14 juni 1957 in Antwerpen. Na zijn lager en middelbaar onderwijs (Latijn-Grieks) studeerde hij Engels-Duits aan de vertaalschool (Katholieke Vlaamse Hogeschool) in Antwerpen. Na zijn legerdienst begon hij vrijwel onmiddellijk als vertaler bij de NMBS (de laatste drie jaar werkte hij alleen voor Infrabel) waar hij ook zijn loopbaan afsloot in 2017.
   In zijn vrije tijd is hij vooral actief in de natuur: begeleiden van wandelingen, beheerswerken, deelnemen aan cursussen.

   Op HungaroMania wil hij zich focussen op de natuur die hij leerde kennen tijdens de 12 jaar dat hij nu al naar de regio Tolna/Baranya trekt. Hij maakt daarbij gebruik van zijn talrijke fotomateriaal van zowel vogels, insecten, planten als landschappen.
   Eerder dan zoveel mogelijk soorten de revue te laten passeren, zal Patrick het publiek de schoonheid van de Hongaarse natuur tonen, die bij ons in Vlaanderen jammer genoeg voor een stuk verdwenen is.
   >> terug

   Introductie tot het Hongaars voor Nederlandstaligen

   Hedwig Gerits (Lokeren, 1978) studeerde in 1996-1997 in het kader van een uitwisselingsproject in Kaposvár, Hongarije. In 2001 studeerde zij af als licentiate Oost-Europese talen en culturen, optie Oosteuropakunde met als thesisonderwerp de Hongaarse minderheid in Slovakije. Nadien studeerde zij nog in het Hongaars aan de universiteiten van Warschau en Budapest (Károli Gáspár Református Egyetem). In Budapest behaalde zij ook het certificaat Hongaars als vreemde taal. Haar kennis wordt jaarlijks nog uitgebreid met verblijven aan de zomeruniversiteiten te Budapest, Debrecen en Pécs.

   Sinds september 2011 is zij als lesgever verbonden aan het Centrum voor Levende Talen en sinds september 2014 eveneens aan het CVO Pro te Aalst.

   Zij is hoofdorganisator van HungaroMania, maar verzorgt op deze dag ook een voordracht waarbij de deelnemers kunnen kennismaken met deze boeiende taal.
   >> terug

   La familio Soros kaj Esperanto
   De familie Soros en Esperanto

   István Ertl (1965, Budapest) is een Hongaars/Franse leraar en vertaler. Van 1992 tot 2001 werkte hij als redacteur van het tijdschrift Esperanto van de Universele Esperanto-Vereniging (Rotterdam), in 2002-2003 als informatieverantwoordelijke van het Europese Netwerk Tegen Racisme (Brussel), sinds 2003 als vertaler bij de Europese Rekenkamer.

   Sinds 1977 is hij bezig met Esperanto, sinds 1985 met haar literatuur. Hij gaf les over de literatuur van Esperanto aan de ELTE-Universiteit (Budapest) in 1990-1991 en sinds 1999 aan de Adam Mickiewicz Universiteit (Poznań). Hij is redacteur van de viermaandelijkse Beletra Almanako.

   Tien jaren in Rotterdam, waar twee van zijn kinderen geboren werden, smeedden in hem een hechte band met de Nederlandse taal en cultuur.

   De naam 'Soros' laat waarschijnlijk niemand koud in Hongarije, dikwijls roept hij emoties en zelfs woede op. Velen hebben weet - of denken weet te hebben - van de bekendste drager van de naam, Soros György (George). Minder bekend is dat de vader van György, Soros Tivadar een beroemde esperantospreker was, een mecenas van de Esperanto-literatuur. In 2018 verscheen in Budapest 'Overleven', zijn tweevoudig gedenkschrift over zijn krijgsgevangenschap in Siberië en de jodenvervolging in Budapest. István Ertl, vertaler van het boek, stelt het boek, de familie, de tijdsgeest en de Esperanto-literatuur voor.
   >> terug

   Hongaarse bierproeverij
   Hungara biergustumado

   Iedereen weet dat België een befaamd bierland is. Weinigen weten dat ook Hongarije tegenwoordig niet alleen pilsbier maakt. Marc Vanden Bempt, zoon van een directieadjunct-bierbrouwer, stelt enkele soorten voor, rechtstreeks geïmporteerd uit het Hongaarse sör-land.

   Je kan (stel je voor: gratis) drie door jou gekozen soorten proeven. Zowel bierliefhebbers als wie niet gewoon is bier te drinken zullen een soort vinden die smaakt.

   En als je echt niet wil proeven, dan zal ook jij genieten van de aangename presentatie. Het wordt geen droge voorstelling, volgens beide betekenissen van het woord 'droog', maar is overgoten met grappen en grollen. Het goede bier brengen we mee, de goede sfeer maak jij.

   Egészségedre! Je via sano! Gezondheid!
   >> terug

   Inleiding tot het Esperanto

   Bart Demeyere is burgerlijk ingenieur computerwetenschappen. Hij schrijft webprogramma's die ergens te maken hebben met Esperanto en werkt aan een programma om efficiënt te leren (Esperanto, maar ook Frans, Engels, Duits en geschikt voor alle kennis die geheugen vereist). Hij creëerde het vivo-webprogramma dat vertalingen en verklaringen zoekt in meer dan 20 webwoordenboeken en is de programmeur van de webwinkel van de Vlaamse Esperantobond.

   Zijn zoon, nu 24 jaar, heeft hij opgevoed in het Esperanto en hij spreekt dus dagelijks Esperanto thuis. In Hongarije is hij al heel vaak geweest, om vrienden te bezoeken, een vriendinnetje, een familie-bijeenkomst of een congres, maar alles in het Esperanto.

   Op HungaroMania geeft Bart een uiteenzetting over deze kunsttaal en een kort inleidend lesje. Hij gaat uit van het verhaal van de Rattenvanger van Hameln (La ŝalmisto de Hamelin).
   >> terug

   =====

   (details worden nog verder aangevuld, kom dus terug kijken)
   >> terug

   =====

   (Ter illustratie:) programma gepland voor 2020

   Aankomst vanaf 10.00 uur.

   De hele dag van 10:30 tot 20:30 uur:

   • Markt met Hongaarse boeken, wijnen, scholen, tweedehandsboeken, juwelen, e.a.
   • Tentoonstelling: (onder andere) het Hongaars, Esperanto, Hongarije
   • Kinderen (en volwassenen?) schminken (vooral 11-16u)
   • Drank- en hapjesstand

   Muziek - zene - muziko:

   • Ego Sum - Concert/Koncert(o) (14.00-14.35 + 15.00-15:35, HU/NL/EO)
   • Táncház, een Hongaarse dansavond (Hitter Viktória & Claus Martin Volker) - HU/NL

   Voordrachten/werkwinkels:

   (kom later terug kijken)
   >> reen (2020)